ANNA PAULOWNA - Burgemeester Rian van Dam van gemeente Hollands Kroon heeft een blog geschreven, die verleden week al een live-chat deed via Facebook heeft nu ook een blog geschreven gericht aan de inwoners.

Op de website van de gemeente Hollands Kroon staat:

Hoe gaat het eigenlijk met u?

Eigenlijk wil ik heel graag weten hoe het met u allen gaat in deze bijzondere tijd. Hoe vergaat het uw naasten en familie? Houdt u het thuis nog een beetje gezellig tijdens het schoolwerk? Hoe komt u als ondernemer deze moeilijke tijd door? Houden we met elkaar perspectief op de goede tijden ook al weten we niet hoe lang dit allemaal gaat duren. Ook ik houd mij aan de regels, werk thuis, blijf zoveel mogelijk binnen. Digitaal blijf ik verbonden, maar toch: de wereld om je heen wordt dan een beetje kleiner.

Impact
Het aantal besmettingen en overlijdens neemt helaas ook in onze gemeente toe. Ik leef mee met de nabestaanden en ook met de ernstig zieken, hun familie en vrienden. Het is heel verdrietig om je naaste te verliezen. En nu is het helemaal intens omdat je geen afscheid kan nemen; de patiënt kan ook niet getroost en bijgestaan worden. Een vriendin werkt al heel lang in de ziekenhuiszorg en vertelt dat dit aspect ontzettend veel impact heeft op de familie en ook op de verpleging. Juist deze verhalen achter de patiënten en deze omstandigheden maken het extra zwaar. Alle mensen in de zorg: heel veel sterkte en ook van mij een hart onder de riem en een dikke vette pluim. Jullie verdienen het echt! Wij kunnen helpen door ons goed aan de afspraken te houden. En ook: zie om naar elkaar en help je medemens.

Heel veel mensen hebben het zwaar in deze tijd. De ondernemers die getroffen worden door het wegvallen van werk, het moeten thuisblijven. De horeca, de detailhandel, contactberoepen, de bloemenhandel, de reis- en recreatiebranche en alle anderen; dit komt hard aan. De overheid doet er van alles aan om te helpen, hopende dat dit voldoende is om straks weer verder te kunnen. Blijf je lokale ondernemers zoveel mogelijk steunen. Zij zijn belangrijk voor ons, ook na de corona-crisis, en daarom moeten we nu belangrijk zijn voor hen.

Spontane hulp
Ik zie heel veel goede en inspiratievolle initiatieven voorbij komen. Er komt ook weer nieuw ondernemerschap boven drijven. Ook ideeën en initiatieven hoe mensen elkaar kunnen helpen. Er staat heel wat spontane hulp op onze site. Andere ideeën kun je bijvoorbeeld vinden via #1,5meterafstand……. Kijk er eens op en deel je eigen ideeën. Dat helpt echt.

Het allerbelangrijkst is dat we ons goed aan de afgesproken maatregelen houden. Dat doen we in Hollands Kroon heel goed. Daar ben ik heel trots op en u verdient daarvoor een dikke pluim. Blijf volhouden, ook al is het niet voor iedereen makkelijk. Hoe snel is het straatbeeld door Corona veranderd. Het is nog maar 3 weken geleden dat we wellicht ietwat moesten lachen over het niet meer handen schudden. Nu zie je mensen met een grote boog om elkaar heen lopen, men houdt afstand in de supermarkt, en kijkt eerst door het raam hoeveel mensen er in een winkel staan en gaat dan pas zelf naar binnen.

Juffen en meesters
Ik heb het nog niet zo direct gehoord, maar ik neem aan dat de waardering voor juffen en meesters in deze tijd exponentieel toeneemt. Ik leef mee met alle ouders die nu thuis hun kinderen moeten begeleiden in het schoolwerk. Om mij heen hoor ik dat dit voor de meeste vaders en moeders een behoorlijke opgave is. Ik kan mij daar overigens van alles bij voorstellen; ik kan mijn eigen kinderen in bijvoorbeeld hun pubertijd nog goed voor de geest halen: beslist een opgave om het nog een beetje gezellig te houden in huis. Papa’s en mama’s: heel veel succes, houd vol en bedenk: er komt weer een einde aan.

Houd afstand en houd vol, zie naar elkaar om en help elkaar, we spreken elkaar!

Rian van Dam
Burgemeester Hollands Kroon