ANNA PAULOWNA - Tijdens de vierde editie van het NK Tegelwippen werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Van maart tot en met oktober van dit jaar is dus een nieuw record gehaald!

Meer groen maakt onze steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser. Dit jaar heeft Hollands Kroon meegestreden met een recordaantal deelnemers. In totaal deden 173 gemeenten mee om de meeste tegels te wippen. Gisteren 15 november, kondigde de organisatie de winnende gemeenten aan. Hollands Kroon wipte 30.789 tegels en is op de 17e plek geëindigd in het klassement van kleine gemeenten.

Hollands Kroon vs Texel

Vorig jaar werden we nog kampioen in het klassement voor kleine gemeenten. Hoewel we de strijd om de gouden schep dit jaar niet hebben gewonnen, hebben we toch een strijd gewonnen. Dit jaar werden we namelijk uitgedaagd door onze rivaal Texel. Zij zijn met 1.517 tegels uiteindelijk op plek 51 in het klassement van kleine gemeenten geëindigd.

Succesformule voor vergroening

De gekte om groen geluk sloeg in Hollands Kroon om zich heen tijdens het NK Tegelwippen 2023. Massaal pakten bewoners, ondernemers, scholieren en wethouders samen de schep op en droegen hun steentje bij. Voor het eerst dit jaar werd in onze gemeente de tegeltaxi ingezet. Met deze tegeltaxi kwamen we de tegels persoonlijk bij bewoners thuis ophalen. Maar ook de actie ‘lever een tegel in, krijg een plant cadeau’, tijdens de Dag van de Toekomst op 8 juli, leverde heel wat tegels op.

Wethouder Lilian Peters is beretrots en bedankt iedereen die aan de actie heeft deelgenomen: ‘Wederom hebben we laten zien waar een kleine, dunbevolkte gemeente als Hollands Kroon groot in kan zijn. 30.789 tegels zijn vervangen door groen. En daarmee dragen wij ons steentje bij aan een beter klimaat’.

Waarom tegels wippen?

Het is inmiddels bekend dat we meer vaart moeten maken met de groene transitie in Nederland. Waarom tegelwippen daarbij zo belangrijk is, legt Beleidsadviseur Biodiversiteit Stefan Louwerse uit: ‘Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Bij hevige regenbuien kan water makkelijker wegstromen. Ook geeft groen verkoeling en gaat het hittestress tegen in de warme zomers. Bovendien vergroot het de biodiversiteit. Meer en afwisselend groen geeft een woonplek en voedsel aan dieren zoals insecten, vogels en egels’.

NK Tegelwippen online

Meer informatie en de eindstand is te vinden op nk-tegelwippen.nl.