VELSERBROEK - Het watergebruik in Noord-Holland is de afgelopen dagen aanzienlijk gedaald. Provinciegenoten lijken hiermee gehoor te geven aan de oproep van waterleidingbedrijf PWN.

PWN adviseert sinds eind vorige maand voorzichtig aan te doen met water. Vanwege de aanhoudende droogte werd er namelijk veel meer water gebruikt dan normaal.

Eind vorige week lag het watergebruik 40 procent hoger dan wat gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Inmiddels is het gebruik van water afgenomen, maar ligt het nog steeds boven het gemiddelde van een 'normale' warme julidag, laat PWN weten aan dagblad Trouw. Van een dreigend tekort is overigens nooit sprake geweest.

Het waterbedrijf drukt mensen op het hart om waterverbruik als het sproeien van de tuin of het autowassen drastisch te verminderen en bijvoorbeeld het afwassen te mijden in de piekuren; tussen 19:00 en 23:00 uur. "De afgelopen tijd was warm en droog en dus worden de zwembadjes in de tuin gevuld en de tuin extra gesproeid met water uit de kranen", zei PWN-woordvoerder Petra Creemers eerder tegen NH Nieuws. "Je hoort soms ook weleens dat iemand de tuinsproeier activeert, een WK-wedstrijd gaat kijken en vervolgens twee uur later denkt: oh ja, hij staat nog aan! Dat is zonde."

Wat kun je doen?
Een aantal tips om 'wijs met water' om te gaan:

- Neem een douche in plaats een bad
- Gebruik uw (vaat)wasmachine bij voorkeur niet tijden de piekuren
- Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor liefst een gieter
- Gebruik de spoelonderbreker op het toilet als het kan
- Sla de wasbeurt van de auto een keer over als het niet hoeft
- Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen, handen wassen en scheren