WESTERLAND - Wie in Westerland woont, moet niet raar opkijken als er een jager met een geweer tussen de schuurtjes door loopt. Daar is de konijnenplaag zo groot dat er nu ook binnen de bebouwde kom gejaagd mag worden.

Met een geladen luchtdrukgeweer loopt jager Ab de Jong tussen de schuurtjes in de tuinen van Westland. "We hebben er al 100 tot 150 afgeschoten sinds we de vergunning hebben", laat hij weten. Voor de jacht binnen de bebouwde kom is een speciaal geweer aangeschaft door de jagers. "Je kan niet met een jachtgeweer door de wijk lopen."

Waarschuwing
Bewoners van Westerland hebben gemengde gevoelens over de jacht achter hun huis. "Ik ben tegen jagen", zegt Jan van Dijk. "Maar het probleem is te groot". Andere bewoners willen graag even gewaarschuwd worden als er geschoten wordt. "Dan blijf ik lekker binnen zitten met de hond", laat een vrouw weten.

De konijnen knagen bomen omver en vernielen moestuintjes. Maar vooral de kuilen die ze graven in de weides baren bewoners zorgen. "Als een paard over het land draaft en hij stapt in zo een gat, dan is het klaar."

Kooien geen succes
Er is geprobeerd om met kooien de dieren te vangen, maar dat was geen succes. De jacht vandaag leverde weinig op. "Het is algemeen bekend dat konijnen van lekker weer houden, daarom zien we ze nu niet" , zegt De Jong.

Het afschieten mag ook buiten het jachtseizoen plaats vinden.