Als fietser in Nederland leef je in één van de veiligste landen om te fietsen. Geen land heeft zoveel fietspaden en ruimte voor fietsers. Wij maken hier met zijn allen dan ook dankbaar gebruik van en het aantal actieve fietsers blijft met de jaren alleen maar groeien…


Helaas zien we ook terug dat fietsers nog altijd zeer kwetsbaar zijn in het verkeer. Dat is toe te wijzen aan meerdere elementen:

1. Steeds sneller fietsverkeer door E-bikes en Speed Pedelecs

Met de opkomst van elektrische fietsen is de snelheid van het fietsverkeer aanzienlijk toegenomen. Aan de ene kant is dat erg fijn omdat je sneller en efficienter van A naar B reist, maar de keerzijde is dat je met hogere snelheid ook een groter risico hebt op serieus letsel. Je kunt je voorstellen dat een stuurfoutje sneller tot een ongeval leidt. Of dat een medeweggebruiker jouw snelheid niet goed inschat. De cijfers laten helaas zien dat sinds de introductie van de e-bike er meer ongevallen zijn ontstaan in het verkeer.

2. Het lage aantal fietsers dat een fietshelm draagt

Een tweede belangrijke reden voor ongelukken die leiden tot letsel is het lage percentage fietsers dat een fietshelm draagt. Van alle fietsende verkeersslachtoffers op de spoedeisende hulp droeg slechts 3% procent een helm. Bij slachtoffers op een e-bike was dat slechts 2%. Dat terwijl een fietshelm enorm kan bijdragen in de veiligheid op de fiets…

Het dragen van een fietshelm kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van hoofdletsel bij een val of aanrijding. Het is belangrijk dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de voordelen van het dragen van een fietshelm en dat het gebruik ervan wordt gestimuleerd.

Bewustwording

Om de kwetsbaarheid van fietsers in het Nederlandse verkeer te verminderen, kunnen we een voorbeeld nemen aan de aanpak van wintersporters. Vroeger was het voor alle skiërs en snowboarders de normaalste zaak om de piste af te glijden zonder helm, maar tegenwoordig zie je slechts een enkeling zonder helm op de piste. Het dragen van een helm is in korte tijd niet alleen sociaal geaccepteerd maar in sommige gebieden vaak zelfs verplicht. Deze verandering heeft geleid tot een aanzienlijke vermindering van hoofdletsel onder wintersporters en biedt waardevolle lessen voor het fietsverkeer.

Wees een voortrekker

Welke keuze een ander maakt, is niet zo van belang. Al draagt het wel snel bij aan een collectief gevoel. Als er één schaap over de dam is, volgen er gewoonlijk meerdere. In het geval van fietsveiligheid kan de keuze om een fietshelm te dragen een krachtig signaal zijn voor mede-fietsers. Je kan als voortrekker anderen inspireren dat het dragen van een fietshelm de normaalste zaak van de wereld is en anderen kan inspireren hetzelfde te doen en ervoor zorgen dat zij een fietshelm kopen.