DEN HAAG - Knalvuurwerk en vuurpijlen gaan al de komende jaarwisseling in de ban. Dat bevestigen bronnen in Den Haag, na berichtgeving van de NOS. Het kabinet bespreekt de maatregelen vrijdag in de ministerraad.


Alleen een beperkt assortiment siervuurwerk - zoals fonteintjes, bepaalde sierpotten en grondbloemen - blijft toegestaan. Ook het kindervuurwerk zoals sterretjes en knalerwten, blijft te koop. Dit relatief ongevaarlijk vuurwerk mag nu al het hele jaar door worden verkocht, zo meldt de NOS.

Al jaren pleiten burgemeesters, de politie, oogartsen en andere instanties voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in 2017 voorstelde om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen.

Na de afgelopen jaarwisseling, waarbij er weer veel incidenten plaatsvonden, kwam er een kentering. "Dat knalvuurwerk en die pijlen; dáárvan kunnen we accepteren dat we daarmee stoppen. Dat spul zit namelijk de hulpverleners het meeste dwars. Ze worden er ook mee beschoten", zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff twee weken geleden.