NEDERLAND -Defensie herdenkt op donderdag 4 mei op diverse plekken in het land alle oorlogsslachtoffers. Op vrijdag 5 mei draagt Defensie bij aan verschillende festiviteiten om samen met de rest van Nederland te vieren dat we in vrijheid kunnen leven.

Herdenken
Op donderdag 4 mei is Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert aanwezig tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp legt daar samen met de vier commandanten van de operationele eenheden een krans.

Eerder op de dag spreekt Generaal Middendorp op Nationaal Ereveld Loenen. Tijdens zijn toespraak vertelt hij het verhaal van enkele overledenen, zodat we het verleden niet vergeten. Aansluitend bezoekt hij ook de graven van de militairen die zijn omgekomen tijdens recente missies.

De vier krijgsmachtdelen herdenken op diverse plekken in het land alle militairen die sinds 1940 waar ook ter wereld voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen of omgekomen bij de uitvoering van de militaire dienst. Onder andere in Rhenen, Den Helder, Rotterdam, Soesterberg en Den Haag vinden plechtigheden plaats.

Vieren
Op vrijdag 5 mei houdt Generaal Tom Middendorp een toespraak tijdens het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Hier bedankt hij de verzetshelden en de helden die nu dienen. In de stad is elk jaar een parade van veteranen, historische voertuigen met daarbij veel vlagvertoon en muziek.

Twee Cougar transporthelikopters en één NH90 maritieme helikopter van de Koninklijke Luchtmacht vliegen vrijdag de artiesten De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig naar verschillende podia in het land. Beide groepen leveren als Ambassadeurs van de Vrijheid 2017 een bijdrage aan de bevrijdingsconcerten. Samen met Vriend van de Vrijheid 3FM DJ Frank van der Lende worden zij met de helikopters vervoerd naar de bevrijdingsfestivals.

Ook leveren de genisten van de Koninklijke Landmacht op die dag met vouwbruggen en pontons een bijdrage voor het Bevrijdingsconcert in Amsterdam.