Een werkgever hoort ervoor te zorgen dat u veilig uw werk kunt doen. Maar toch kunt u betrokken raken bij een ongeval op het werk. Als dit gebeurt dan is het belangrijk dat de nasleep ervan goed wordt afgewikkeld. Zeker als de gevolgen ernstig zijn moet ervoor worden gewaakt dat u als werknemer in de problemen komt.

De schuldvraag

Een bedrijfsongeval kan het gevolg zijn van ‘domme pech’. Het is niet altijd zo dat iemand nalatig is geweest. Ongeacht de oorzaak is de werkgever in de meeste gevallen wel aansprakelijk voor wat er op de werkvloer gebeurt. Die aansprakelijkheid vervalt alleen als u als werknemer bewust veiligheidsvoorschriften heeft genegeerd. De werkgever moet dit dan aan kunnen tonen.

De gevolgen van het ongeval

De gevolgen van een bedrijfsongeval kunnen zeer ernstig zijn. Een val van een steiger, een ongeluk met een machine of een ander ernstig incident kan leiden tot blijvende invaliditeit. Als u een ernstig ongeval op het werk meemaakt is het belangrijk om alle informatie die hierover beschikbaar is zorgvuldig te verzamelen. Denk aan kosten die u moet maken voor vervoer naar een arts of ziekenhuis, kosten voor opvang van uw kinderen, hulp in de huishouding of vervoer naar een revalidatiecentrum. Bewaar facturen en bonnen van alle kosten die direct verband houden met het ongeval en de kosten die u als gevolg daarvan later moet maken. Deze kosten kunt u laten claimen bij de verzekeraar van uw werkgever.

Immateriële schade

Als een bedrijfsongeval het gevolg is van nalatigheid van uw werkgever en u raakt hierdoor ernstig gewond of blijvend invalide dan zijn de gevolgen voor uw verdere leven groot. Misschien kunt u niet meer werken, of moet u verhuizen naar een aangepaste woning. Alle kosten die dit met zich meebrengt, inclusief gederfde inkomsten uit arbeid, kunnen worden meegenomen bij een schadeclaim. Daarnaast kan er een bedrag worden gevraagd voor immateriële schade. Dit is een vergoeding waar geen directe kosten tegenover staan. Het wordt ook wel smartengeld genoemd. De vergoeding is een compensatie voor het leed dat u is overkomen en waardoor u niet meer het leven kunt leiden van voor het bedrijfsongeval.

Juridische bijstand bij een bedrijfsongeval

Als u het slachtoffer bent van een bedrijfsongeval dan kunt u contact opnemen met letselschadebureau JBL&G. Hier werken juristen die u bij kunnen staan om alle schade vergoed te krijgen. Zij gaan in gesprek met de verzekeraar van uw werkgever om tot een goede afwikkeling van de zaak te komen. Verzekeraars willen ook het liefst een zaak schikken zonder tussenkomst van de rechter. De juristen van JBL&G zullen ervoor zorgen dat u een voorschot krijgt, zodra de aansprakelijkheid is erkend. Ook kunt u ervan op aan dat uw persoonlijke jurist ervoor zorgt dat de relatie tussen u en uw werkgever goed blijft. U kunt dan met een gerust hart weer aan het werk als u volledig bent hersteld van uw letsel.