ALKMAAR - Was het podium op woensdag nog voor de finale van de verkiezingsstrijd, op donderdag 16 maart schitterden ruim 70 teams van 26 Noord-Hollandse basisscholen tijdens het Techniek Toernooi Noord-Holland 2017. In en om Hogeschool iPabo in Alkmaar gingen de leerlingen de strijd met elkaar aan in zes spannende competities die allemaal in het teken stonden van ‘vooruitgang’. Uiteindelijk riep een jury van professoren, gekleed in toga met baret, 24 teams uit tot winnaars. Zij mogen de provincie vertegenwoordigen op het landelijk Techniek Toernooi begin juni in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Er deden scholen mee uit Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Den Oever, Haarlem, Heerhugowaard, Hilversum, Hoogwoud, Huizen, Krommenie, Ouderkerk aan de Amstel, Schagen, Uithoorn, Warmenhuizen en Zaandam.

Juryvoorzitter Prof. Dr. Bob van Eijk over de prestaties: “De jury was enorm onder de indruk van de kwaliteit van de prestaties van de leerlingen. Zij kwamen met verassende en slimme oplossingen voor de technische uitdagingen.”

Prijzenregen

De 1e prijzen werden uitgereikt aan De Doorbraak in Krommenie, De Horizon in Amsterdam , De Torenven in Warmenhuizen, De Cocon in Alkmaar en  De Ark in Huizen. De Doorbraak en De Torenven wisten ook nog een 2e prijs in de wacht te slepen. De overige 2e prijzen gingen naar ’t Span in Den Oever, de Van der Brugghenschool in Huizen, De Wegwijzer in Schagen en Neptunus in Amsterdam.

De Cocon en De Ark pakten beiden ook nog een 3e prijs. De Horizon in Amsterdam veroverde er zelfs twee. De andere 3e prijzen gingen naar De Nautilus in Amsterdam en De Wegwijzer in Schagen.

Zes prijzen voor creativiteit gingen naar Het Palet in Krommenie, KinderCampus in Hilversum, De Gouw in Zaandam, Omnibus in Amstelveen, Nautilus in Amsterdam en De Amstelschool in Ouderkerk aan de Amstel.

Behalve geldprijzen voor de aanschaf van techniekmiddelen wonnen de teams het felbegeerde toegangsticket voor de landelijke finale van het Techniek Toernooi begin juni in Arnhem. 

Extra activiteiten

Voor de deelnemers en de vele klasgenoten die als supporters meekwamen, waren er veel extra activiteiten. In het nieuwe Exploreon van Hogeschool iPabo konden de kinderen zelf proefjes doen. Vmbo-leerlingen van het Van der Mey College lieten hen een waterleiding repareren. De Natuurkundekermis van de Universiteit van Amsterdam trad op en bij de stands van OTIB konden de kinderen zelf solderen en zonnecellen testen. Organisaties als Opitec, Proefjes.nl en Solly Systeem waren aanwezig met educatieve technisch-wetenschappelijke exhibits. En een speciale beslagprinter maakte van een tekening een lekkere pannenkoek.

Praktische ervaring iPabo-studenten

Voor de iPabo in Alkmaar is het Techniek Toernooi een belangrijk event. Veel studenten zijn als assistenten bij de organisatie en jurering betrokken. Voor deze toekomstige juffen en meesters vormt hun inzet een praktische verrijking van het curriculum.

Voor alle groepen van de basisschool

Het Techniek Toernooi Noord-Holland is een jaarlijks terugkerend evenement voor leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs in de provincie. Zelfs de allerjongste kinderen kunnen meedoen. De wedstrijd begint op school en eindigt in Alkmaar met een spannende finale. Dit jaar was de 9e editie.

Alles draait om jouw techniek

Het Techniek Toernooi is in 2005 opgezet door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en wordt sinds 2012 gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie in Eindhoven. De organisatie van het Techniek Toernooi Noord-Holland is in handen van Hogeschool iPabo en de NNV. Onder het motto ‘alles draait om jouw techniek’ willen de betrokkenen onderwijs in wetenschap & techniek laagdrempelig en aantrekkelijk maken voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hun begeleiders.