AMSTERDAM - Vanavond is het weer zover in met name in de noordelijke provincies van ons land. Sint Maarten is voor velen een traditie waar gelukkig nog niet al teveel aan getoornd wordt. Heb jij je snoep/fruit al klaar liggen of ga je zelf met de kinderen de buurt door om zoveel mogelijk op te halen?

Het Sint-Maartensfeest wordt op 11 november, of soms de avond ervoor, gevierd in sommige streken van Nederland. Het is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook wel Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-mette genoemd.

De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek.Van origine wordt de naamdag van Sint Maarten gezien als een soort bedelfeest zoals in vroeger tijden, met name in de wintertijden, er wel meer bij elkaar werd gebedeld. Van een pompoen of suikerbiet werd er een lampion gemaakt waarmee men langs de deuren ging.

Het wordt echter overal anders gevierd, zelfs in Nederland verschilt het soms per provincie In Duitsland staat er traditiegewijs gans op het menu terwijl andere landen het gewoon zien als voorloper van Sinterklaas.

Met name in Nederland wordt het echter vooral gezien als een kinderfeest die als de duisternis invalt al zingend met een lampion langs de deuren gaan om snoep te verzamelen.