ANNA PAULOWNA - Bij de rechtbank in Alkmaar hebben zich vanmorgen tientallen belangstellenden gemeld voor de strafzaak tegen de 20-jarige Siem B. uit Oudesluis. B. zegt zich niks meer van de rampzalige avond te herinneren: "Het is een zwart gat." De advocaat van B. heeft inmiddels een verzoek tot wraking ingediend. NH Nieuws deed verslag vanuit de rechtbank.

De 20-jarige Siem B. uit Oudesluis kan zich naar eigen zeggen helemaal niets meer herinneren van het auto-ongeval dat hij vorig jaar op 1 september in Anna Paulowna zou hebben veroorzaakt. Door de klap kwamen drie tieners om het leven.

"Ik wil graag vragen beantwoorden, maar ik weet niets meer. We zaten met een groep te chillen bij het gemeentehuis. We dronken wat, we blowden wat. Ik weet nog dat we ergens heen zouden gaan. Vanaf dat moment is er alleen maar een zwart gat. Ik weet dat ik met de auto ben gekomen, maar ik weet niet meer dat we zijn weggegaan. Ik weet ook niet meer dat ik in een auto ben gestapt."

Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt hem als de bestuurder van de auto die met hoge snelheid verongelukte in Anna Paulowna. Door de crash kwamen drie jongens, een van 15 en twee van 16 jaar, om het leven. Zij werden door de klap uit de auto geslingerd. B. en een vijfde inzittende, een meisje, raakten gewond. Volgens de aanklaagster bestuurde B. de auto onder invloed van drank en drugs.

B. kwam kort aan het woord, nadat zijn raadsman Jeroen Dallinga de rechtbank om aanhouding van de zaak had gevraagd. Volgens hem is het onderzoek nog niet klaar. Zo vindt hij dat niet duidelijk is of zijn cliënt de auto bestuurde. Hij wil onder meer aanvullend onderzoek naar DNA-sporen.

Ook vroeg hij nader onderzoek naar de staat van het wegdek op het moment van het ongeval. In rapportages is volgens hem te lezen dat met het wegdek niets mis was. Getuigen zeggen echter dat in de weg een kuil zat en dat kort voor het ongeval onder de Peugeot 206 vonken te zien waren.

De belangstelling voor de strafzaak tegen B. is enorm. In de rechtbank in Alkmaar hebben zich tientallen mensen gemeld om de zitting bij te wonen. Zij zijn verspreid over diverse zalen. In de rechtszaal hebben nabestaanden foto's van de overleden slachtoffers op een tafel geplaatst.

De aanklaagster vroeg de rechtbank de verzoeken van Dallinga af te wijzen. Volgens haar hebben verschillende getuigen gezegd dat B. de auto bestuurde. De rechter zegt voldoende aan de verklaringen te hebben: "Hij heeft niet gezegd dat hij niet heeft gereden, hij weet het alleen niet meer." Er komt geen uitstel van de rechtszaak.

Advocaat Jeroen Dallinga heeft twijfels aan een onpartijdig onderzoek. De rechterlijke onpartijdigheid zou volgens hem schade kunnen leiden. Hij vreest een bepaalde vooringenomenheid van de rechtbank en doet een verzoek tot wraking.

Het gaat om twee beslissingen van de rechtbank. De afwijzing van het nadere dna-onderzoek en het onderzoek naar de handrem. Daarbij vermoedt de raadsman partijdigheid.

De rechtbank heeft gezegd dat niet vaststaat waar de donor van de haren heeft gezeten. Dat vindt de raadsman vooringenomen: de rechtbank houdt geen rekening met het standpunt dat de haren niet van de verdachte zijn en dat hij daarom de bestuurder niet was.

De zitting wordt wel aangehouden. Het verzoek wordt doorgezonden aan de wrakingskamer. Onduidelijk is wanneer er een zitting kan komen van de wrakingskamer.

B. zat na het ongeval drie maanden vast. In november kwam hij onder voorwaarden op vrije voeten. Hij kreeg een enkelband en een locatieverbod.