Driebergen, Schiphol-Oost - Medewerkers van de Afdeling luchtvaart van de politie hebben maandag 30 april in de Wieringerwaard proces-verbaal opgemaakt tegen de piloten van twee Franse helikopters. De piloten overtraden tijdens hun vlucht van Amsterdam naar Texel verschillende luchtverkeersregels.

De Franse helikopters met elk drie personen aan boord waren zondag op de heliport van Amsterdam geland en waren van plan maandag door te vliegen naar Texel. Omstreeks 12.30 uur stegen de heli's op vanaf de heliport. Vanaf dat moment ging er vanalles mis.  In plaats van de verplichte route naar het oosten vlogen ze naar het westen en daarna ze kwamen in slecht weer terecht. Op zicht vliegen was eigenlijk niet meer verantwoord. Beide acties hadden de piloten met een goede vluchtvoorbereiding kunnen voorkomen. Verder wilden ze op weg naar Texel via het verkeersgeleidingsgebied van De Kooy in Den Helder vliegen. Dit was echter door drukte daar niet mogelijk. Als klap op de vuurpijl kozen de Fransen er voor op een weiland in de Wieringerwaard te landen. De piloten dachten namelijk dat ze door brandstofgebrek Texel niet meer konden halen. Eenmaal geland bleek dat ze toch brandstof genoeg hadden om naar Texel te vliegen. Ook dit was met een goede vluchtvoorbereiding, die voor piloten verplicht is, te voorkomen geweest. Voordat de piloten hun reis naar Texel konden voortzetten, het weer was inmiddels verbeterd, kregen ze een proces-verbaal voor de diverse overtredingen. 

Schikking

In overleg met het openbaar ministerie kregen de beide piloten een schikking van 1000 euro aangeboden. De piloten betaalden de boete en konden door vliegen naar Texel.